Лікувальне харчування при виразковій хворобі шлунка є частиною комплексної методики, що має на увазі також застосування медикаментозних засобів. Дієтичний стіл буде відрізнятися в залежності від фази захворювання - гостра або ремісія.

Що можна їсти при виразковій хворобі визначає лікар на підставі аналізів, стану пацієнта і його індивідуальних особливостей, причин, що викликали недугу та ін. Нюансів.

Продукты, которые нужно полностью исключить из рациона

Харчування при виразковій хворобі шлунка не повинно включати продукти, які можуть спровокувати підвищення кислотності, важкі для перетравлення. Деякі види їжі доведеться зовсім виключити незалежно від фази захворювання.

Що не можна їсти при виразковій хворобі шлунка:

  • гостре, солоне, копчене, консервацію;
  • хлібобулочні вироби - житній і свіжий хліб виключаються повністю;
  • овочі з великою кількістю клітковини;
  • солодощі;
  • газовані напої, кава, кислі концентровані соки, алкоголь;
  • ягоди з твердою шкіркою і кислі, горіхи, насіння, сухофрукти;
  • жирне м'ясо, рибу;
  • бобові, пшоно, перловку, кукурудзу.

Смажена їжа при виразковій хворобі шлунка виключається повністю. Головне завдання - щадне харчування. Досягається вона за рахунок варіння, подрібнення до стану рідкої сметани.

Допустимі продукти

Що можна їсти при виразковій хворобі шлунка:

  • хліб дводенної випічки, галетное печиво;
  • овочеві бульйони і супи з крупами, вермішеллю без засмажкою;
  • нежирна курка, яловичина, риба;
  • молочні супи, пудинги, суфле;
  • овочеві пюре;
  • яєчний білок;
  • сирні запіканки;
  • киселі на основі ягід, фруктів, молока;
  • соки ягідні і овочеві обов'язково розбавлені водою (концентрація залежить від стану пацієнта, визначається лікарем).

Дієтичні страви при виразковій хворобі готуються на пару, відварюються.

Салати при виразковій хворобі можна їсти, але готують їх виключно з дозволених лікарем продуктів.

Диеты в зависимости от фазы заболевания

При виразковій хворобі шлунка призначається одна з дієт за Певзнером:

  • №1А- розрахована на 7-10 днів в період загострення, максимально щадна;
  • 1б - перехідна форма, коли ще є ризик відновлення гострої фази;
  • №1 - призначена для ремісії, наближена до загального столу, але зберігає обмеження.
  • Дієта при виразковій хворобі шлунка в період загострення на перші дві доби передбачає максимальний відмова від їжі на користь лікарських відварів, надають обволікаючий, протизапальний ефект.

Зразкове меню для фази ремісії

Дієта при загостренні виразкової хвороби шлунка строго контролюється лікарем, він розписує, що можна їсти, в яких кількостях, дає певні рецепти страв.

  • Дієта при виразковій хворобі шлунка передбачає часте, дробове харчування. Обов'язкове дотримання питного режиму.
  • Зразкове меню при виразковій хворобі шлунка в період ремісії на день:
  • рис з гарбузом, компот або кисіль;
  • запечене з сиром яблуко;
  • овочевий суп-пюре, тушковане м'ясо, компот;
  • банан;
  • рибні котлети або тефтелі на пару з гарніром з картопляного пюре, кисіль;
  • кефір.

Приготовлені продукти при виразковій хворобі шлунка подаються в теплому вигляді: не гарячі, і не холодні.

Як часто потрібно обстежитися при виразці?

Дієта при виразковій хворобі шлунка повинна стати стилем життя. Протягом усього періоду лікування пацієнтові потрібно проходити профілактичні огляди, обстеження. Це дозволяє вчасно коригувати терапію, відстежувати ефективність, застосовуваних методів.

Фиброгастроскопия поряд з лабораторними дослідженнями може виконуватися не тільки при постановці діагнозу. Маніпуляція допомагає ефективно відстежити динаміку лікування, стан пошкоджених виразками ділянок, виявити кровотечу, новоутворення, при необхідності взяти біопсію. Фиброгастроскопия може бути не особливо приємною для пацієнта. Частота проведення залежить від стану хворого і тяжкості патології. У момент серйозного загострення може виконуватися кілька разів в день.

Процедура повністю безпечна, якщо її проводить кваліфікований лікар. Саме, тому варто віддати перевагу послугам центру Endo Expert. Тут проводиться діагностика і лікування захворювань шлунково-кишкового тракту на вищому уровне.